Maandag 16 september 2019

Tweede Rotterdamse Daklozendag

Het aantal daklozen in Nederland is de afgelopen jaren explosief toegenomen. Tussen 2009 en 2016 verdubbelde het aantal daklozen in Nederland, tot bijna 40.000. Het aantal dakloze jongeren verdriedubbelde. Ook in Rotterdam is hulp voor te veel mensen buiten bereik. In onze stad zijn zo’n 4000 mensen dakloos en slapen elke maand tussen de 100 en 150 mensen op straat.

Opvang voor iedereen.
De stad slaagt er onvoldoende in om mensen die dakloos zijn te begeleiden naar duurzaam maatschappelijk herstel en huisvesting. Voor de meest kwetsbare mensen in de stad is de drempel naar opvang veel te hoog of in het is er in het geheel geen opvang en hulp beschikbaar. Maar zonder dak boven je hoofd begint je niets. Rotterdam heeft dringend behoefte aan een andere aanpak, waarbij iedereen die dakloos is direct opvang krijgt én een persoonlijk begeleider. Een hulpverlener die naast je gaat staan, die de zorg en hulp regelt die nodig is en die bij je blijft tot er een structurele oplossing is. Onderdeel van die aanpak is een laagdrempelige opvang in de stad, waar iedereen die dringend hulp nodig heeft direct terecht kan. Waar je een bed hebt, op adem kan komen en waar hulp- en zorgverleners met je werken aan een nieuw perspectief. Daarom organiseerde de Pauluskerk de Tweede Rotterdamse Daklozendag: een dag met verhalen van onderzoekers en werkers en van mensen die dakloos zijn.

De hele middag is hier na te luisteren.
In Pauluswerk een uitgebreid verslag.
Lees hier hoe dominee Dick Couvee Daklozendag opende.

Lees meer in de media
Opiniestuk in Trouw.
NRC-interview met Dick Couvee en Patrick van der Jagt.
Vers Beton, reportage van MArlyn van Erp.
Het AD over groeiend draagvlak voor hulp aan daklozen.
Het AD over de Midden- en Oost-Europeanen.

Draagvlak voor aanpak dakloosheid in Rotterdam groeit flink.

Het draagvlak onder Rotterdammers om bij te dragen aan oplossingen voor dakloosheid is flink gegroeid, zelfs als zij hiervoor iets moeten inleveren. Vooral jongeren zijn hiertoe bereid. Ook leggen minder mensen de oorzaak van dakloosheid bij hun dakloze stadsgenoten zelf. Dat blijkt uit onderzoek dat Maurice de Hond deed in opdracht van de Pauluskerk.

#Hierslaapik. Buitenslaapplekken, door de ogen van Patrick van der Jagt

Speciaal voor daklozendag maakte Patrick van der Jagt (@Caveman010), bekend van het Rotterdam Project en vroeger regelmatig bezoeker van de Pauluskerk, een serie foto’s van zijn eigen buitenslaapplaatsen. Een paar dagen voor daklozendag lagen zijn foto’s bovenop dekens die we midden op de stoep bij de Kruiskade  hadden gelegd. Zo drongen we weer aan op oplossingen voor alle buitenslapers in de stad.

Bekijk de hele fotoreportage 

#Sliepuit: bezoekers Pauluskerk verrassen NS-reizigers

Op de ochtend van Daklozendag was een sterke theatrale actie te bewonderen op het Stationsplein. Een bezoekers van de Pauluskerk lag daar in een bed.Met  deze #sliepuit vroegen we aandacht voor Daklozendag. Vrijwilligers en bezoekers gingen in gesprek met NS-reizigers en schonken koffie en de meiden van Zero Foodwaste Rotterdam deelden boterhammen uit die een tweede kans hadden gekregen. Lees meer in de krant