#Hierslaapik. Buitenslaapplekken, door de ogen van Patrick van der Jagt (@Caveman010).

Speciaal voor daklozendag maakte Patrick van der Jagt, bekend van het Rotterdam Project en vroeger regelmatig bezoeker van de Pauluskerk, een serie foto’s van zijn eigen buitenslaapplaatsen.

In de Pauluskerk is vandaag een expositie te zien met werk van Van der Jagt.

cdn_helper cdn_helper cdn_helper cdn_helper cdn_helper cdn_helper cdn_helper cdn_helper cdn_helper cdn_helper cdn_helper cdn_helper

In aanloop naar de Tweede Rotterdamse Daklozendag op 16 september in de Pauluskerk, ging Van der Jagt, ook wel bekend als Caveman010, terug de straat op waar hij ruim acht jaar (over)leefde. In die tijd zocht hij vaak zijn rust in de Pauluskerk. Hij fotografeerde twaalf van zijn oude slaapplekken. Onder meer een parkeergarage, een brug en een struik, nu door een ander bewoond. Sommige plekken zijn overdag nauwelijks te herkennen als slaapplaats.

Vrijdag 6 september lagen de foto’s op groot formaat op de middenberm van het Kruisplein. De fotograaf maakte de straatexpositie genaamd #hierslaapik in opdracht van de Pauluskerk om aan te dringen op oplossingen voor het groeiende daklozenprobleem in de stad.

De foto’s tonen de rauwe werkelijkheid van het verlangen naar een dak boven je hoofd en een zoektocht naar beschutting en rust. Van der Jagt confronteert de kijker op Rotterdamse, nuchtere wijze en zonder mooimakerij met zijn verleden. Een verleden dat voor veel mensen in Rotterdam nog steeds de keiharde realiteit is. De afgelopen tien jaar is het aantal daklozen meer dan verdubbeld. In Rotterdam leven naar schatting zeker 4000 daklozen. Meer dan 100 mensen brengen de nacht door op straat.