Wereldvluchtelingendag 2018: film, theater, muziek en een brunch

Niet eerder hebben er wereldwijd zoveel mensen noodgedwongen hun thuisland verlaten: 65,6 miljoen. Zij lieten huis en haard achter, op zoek naar veiligheid. Hoe voelt dat, om alles achter te laten? Om de zee over te steken, met gevaar voor eigen leven? Om geen thuis meer te hebben? Hoe begin je opnieuw, in een vreemd land?

Op Wereldvluchtelingendag komen de Pauluskerk en Theater Rotterdam met een uitgebreid en verrassend theatraal programma: op het Schouwburgplein, in Theater Rotterdam en in de Pauluskerk. Wij nodigen u van harte uit hierbij aanwezig te zijn.

11:00 tot 12:00 uur: Brunch met de buren
Ontmoet de mensen van de Pauluskerk tijdens een muzikale brunch onder de zon, op het Schouwburgplein. Luister naar spirituele muziek over de mens op de vlucht. Bezoekers van de Pauluskerk reciteren psalmen onder leiding van organist Jan Blankers. Het swingende Gospelkoor G-project komt met een boodschap over hoop onder leiding van Leo Davelaar. Met dank aan Culture Connection, Sacred Songs en podium Grounds.
Locatie: Schouwburgplein
Kaartjes via www.theaterrotterdam.nl  € 5,00 (inclusief de film)
Ben je vaste bezoeker of betrokkene bij de Pauluskerk? Reserveer dan een gratis plekje via gisellevegter@pauluskerkrotterdam.nl

12:30 uur Film: Human Flow van Ai Weiwei
Na een brunch met bezoekers van de Pauluskerk en omwonenden van het Schouwburgplein vertonen wij de film Human Flow van Ai Weiwei (Engelstalig), in Theater Rotterdam. Ai Weiwei filmde de  wereldwijde vluchtelingencrisis met 25 camerateams in meer dan twintig landen. De Chinese regisseur en kunstenaar laat zowel de onthutsende omvang van de vluchtelingencrisis zien als de diepgaande, persoonlijke verhalen van mensen die er middenin zitten. Na de film is er een nabespreking over het boek ‘Voorbij Fort Europa’, van Henk van Houtum en Leo Lucassen. Zij komen met een humane, baanbrekende visie op het Europese migratiebeleid.
Locatie: TR Schouwburg, Grote Zaal,  € 5,00 (inclusief de brunch)

Boekbespreking: Voorbij Fort Europa
Na de documentaire, om 15.00 uur, spreekt migratie-expert Henk van Houtum (Radboud Universiteit Nijmegen)  over zijn boek Voorbij Fort Europa, dat hij met Leo Lucassen schreef. Er is een Fort Europa ontstaan, met desastreuze gevolgen. De mensensmokkel floreert, er worden dubieuze deals gesloten met autocratische regimes en er vallen duizenden doden. De EU verliest steeds meer grip op haar eigen beleid. Hoe kunnen we toe naar een humaan vluchtelingenbeleid? In een tienpuntenplan presenteren de auteurs concrete alternatieven.

Theatervoorstellingen
Kleinschalige, bijzondere theatervoorstellingen vertellen op Wereldvluchtelingendag verhalen van vluchtelingen.

Delivery Theatre (gratis voor omwonenden, bezoekers en vrijwilligers van de Pauluskerk)
Laat je verrassen door intiem theater van Mokhallad Rasem met zijn Delivery Theatre (Toneelhuis Antwerpen). Rasem laat met zijn uitklapbare maquette van een Iraaks theater in zijn rugzak, de vernieling en verwoesting uit zijn thuisland zien, met als ultieme vraag: kunnen we met onze verbeelding opnieuw schoonheid tevoorschijn toveren uit de brokstukken?
Tijden: 13:00, 16:00 en 19:00 uur.

De voorstellingen van 13.00 en van 19.00 uur worden gespeeld in een huiskamer van een van de buren van de Pauluskerk. Bent u een buurman of buurvrouw van de Pauluskerk, dan kunt u deze voorstellingen gratis bijwonen. Reserveer tijdig per mail: gisellevegter@pauluskerkrotterdam.nl.
Locatie: Bij een van de buren van de Pauluskerk thuis.

Om uur 16.00 is er een voorstelling in de Pauluskerk: deze is ook gratis voor bezoekers en vrijwilligers/medewerkers van de Pauluskerk. Reserveren is niet noodzakelijk.
Locatie: Pauluskerk.

Wilt u de voorstelling graag meemaken bij u thuis? Dat kan: op 19 juni,  mits u woont in een straal van 10 kilometer vanaf locatie Theater Rotterdam. Neem contact op met de kassa van Theater Rotterdam: ma t/m za van 14:00-18:00 op 010 411 8110 of via tickets@theaterrotterdam.nl

Witlof from Syria
Theatermaker Sien Vanmaele gebruikt haar passie voor koken en theater als middel om ontmoetingen tot stand te brengen en zichzelf en de wereld kritisch te bevragen. Zo ook in haar nieuwe food performance Witlof from Syria. De vraag: “Wil je met me koken?” leidde tot verschillende ontmoetingen met mensen van Syrische afkomst, thuis in hun keuken.

Locatie: TR Schouwburg Kleine Zaal
17:00 – 18:00  uur en 20:00 – 21:00 uur,
€ 12,00 tot € 15,00

Schaduwen van de Stad – presentatie Theateratelier Formaat
‘Onzichtbare’, ongedocumenteerde bezoekers van de Pauluskerk vertellen hun verhaal, met een magisch schaduwspel. Hun schaduw werpt licht op hun bestaan. Een tussenbestaan: niet met ons, maar ook niet zonder ons. “Illegalen” horen vaak dat ze er niet mogen zijn. Hier is nu geen toekomst. Of die toekomst er ooit komt is ongewis. Daar waar ze vandaan komen, ligt een onmogelijk verleden. Wie zijn deze mensen, die jarenlang in de marge van de stad overleven? Schaduwen van de Stad toont hun vragen, hun verhalen, hun dromen en maakt invoelbaar hoe zeer zij willen meetellen.
Locatie: TR Schouwburg Hal, Gratis
18:30 – 19:30 uur

Expositie en informatiemarkt
Gedurende het programma is er in de Foyer van Theater Rotterdam doorlopend een expositie van Dialoogtekeningen rondom het thema ‘vluchten’, gemaakt door de bezoekers van het Open Atelier, in samenwerking met Marcha van den Hurk. Organisaties die werken met en voor vluchtelingen presenteren zich tijdens een doorlopende informatiemarkt, in de Foyer van Theater Rotterdam.
Locatie: Theater Rotterdam
doorlopend vanaf 16:00            

Kijk voor het volledige, actuele programma op de website van Theater Rotterdam.

Download hier de Flyer Wereldvluchtelingendag