Medewerker Team Aandacht (vrijwilliger)

Ieder mens doet ertoe. Als mensen in onze samenleving worden uitgesloten, of uitgebuit, raakt dat ons diep. Dus hier zijn we dan: midden in de stad. Open voor iedereen, zeven dagen per week. Vrijwilligers schenken koffie en thee en serveren boterhammen in het open huis. Er is hulp en medische zorg. Allerlei culturele en praktische activiteiten nodigen mensen uit hun levenskracht te versterken en hun verhalen te vertellen. Zo proberen we ruimte te maken voor iets nieuws. En versterken we de stem van mensen die in deze samenleving veel te weinig worden gehoord.

Over de functie
In de Pauluskerk komen veel dak- en thuislozen, Europese arbeidsmigranten, mensen zonder geldige verblijfspapieren, mensen met een verslaving of psychiatrische problematiek, eenzame ouderen en jongeren zonder gevoel voor richting in hun bestaan, creatieve mensen, die iets anders zoeken dan het huisje-boompje-beestje-bestaan. Een gastvrije ontvangst van al die mensen, luisteren naar hun verhalen, dat is de basis van ons werk. Het nieuwe team ‘Aandacht’ speelt daarin een cruciale rol.

Wat ga je doen?

 • Mensen die de Pauluskerk bezoeken melden zich vaak eerst bij het Welkom, daarna zoeken ze meestal een plekje ergens op het kerkplein of in het open huis. Hier kom jij in beeld. Als vrijwilliger in het team ‘Aandacht’ geef jij mensen een warm welkom en zorg je dat zij zich thuis voelen.
 • Je luistert en creëert een fijne sfeer. Je geeft mensen het gevoel dat er om ze wordt gegeven, dat ze hun verhaal kwijt kunnen, mee kunnen doen.
 • Met je collega’s van het team ben je verantwoordelijk voor het reilen en zeilen in de kerk, en voor de veiligheid. Bij grensoverschrijdend gedrag treed je de-escalerend op, vanuit een open houding.
 • Bij conflicten bemiddel je. Je stelt vragen, luistert, brengt rust. Zo nodig vraag je een bezoeker de kerk tijdelijk te verlaten.
 • Je enthousiasmeert bezoekers mee te doen aan activiteiten in de Pauluskerk en wijst op de mogelijkheden van hulpverlening.
 • Het team ‘Aandacht’ is nieuw: je draagt bij aan een verdere ontwikkeling hiervan, en aan een sterke verbinding met de andere disciplines in de Pauluskerk.
 • Je werkt onder de (functionele) leiding van een coördinator team ‘Aandacht’.

Wat we vragen. 

 • Je bent oprecht geïnteresseerd in wat een ander meemaakt. Je kunt goed (blijven) luisteren en hoort ook wat er niet wordt gezegd. Je ziet mensen staan, en laat ze zijn precies zoals ze zijn.
 • Je kent de ervaring dat je fundamenteel gelijkwaardig bent aan ieder ander, en probeert mensen steeds vanuit die ervaring te benaderen.
 • Je maakt op eigen initiatief contact, en voelt daarbij haarfijn aan tot waar je kan gaan. Je weet hoe je op een ontspannen manier grenzen kunt verleggen en laat je niet afschrikken door onvriendelijk of heftig gedrag.
 • Je staat stevig in je schoenen en blijft rustig en open onder druk. Je weet mensen met complex gedrag vriendelijk te sturen.
 • Je kunt overzicht houden in een omgeving waar vanalles tegelijk gebeurt en kunt prioriteiten stellen. Waar nodig pak je leiding.
 • Je woont in (de omgeving van) Rotterdam en bent bereid om ook in avonden en weekenden te werken.
 • Je werkt uitstekend zelfstandig, maar ook in teamverband, met verschillende disciplines binnen de Pauluskerk, zoals de vrijwilligers van het welkom, open huis en de kosterij.
 • Je bent 1 keer iedere 2 weken inzetbaar, volgens een (vast) rooster (van 4 a 5 uur).
 • Je bent bereid vooraf een training de-escalatie te volgen en bent bereid ook daarna trainingen te blijven volgen, onder andere in de ‘presentie-benadering’.

Meer informatie

De Pauluskerk biedt vrijwilligers een reis- en onkostenvergoeding en er is ruimte voor scholing en eigen ontwikkeling. Voor meer informatie over de functie kun je bellen of mailen. Vraag naar Janneke van der Woude, Tel: 010 – 411 8132. Mailen kan ook: jannekevanderwoude@pauluskerkrotterdam.nl.

Solliciteren
Stuur je c.v. en een korte motivatiebrief naar: jannekevanderwoude@pauluskerkrotterdam.nl.