Dakloosheid groeit weer
Het aantal daklozen nam de afgelopen zes jaar toe met 74%, berekende het CBS. Terwijl onderzoek aantoont dat dak- en thuisloosheid mensen ziek, minder weerbaar, depressief en ongelukkig maakt. En elke euro voor maatschappelijke opvang zich drie tot vier keer terugverdient op terreinen als huisvesting, volksgezondheid en openbare orde.

daklozen-br

Sinds 2006 hebben vele daklozen dankzij een effectieve aanpak van de overheid onderdak kunnen vinden. Maar door schuldenproblematiek en bezuiniging op de nachtopvang neemt het probleem weer toe. Dat beeld wordt steeds duidelijker zichtbaar in de maatschappij: meer en meer mensen zonder vaste woon- of verblijfplaats slapen in de opvang, op straat, onder bruggen, in openbare gebouwen of bij familie of vrienden.

video

Aanpakken loont
Die zorgwekkende ontwikkeling vraagt om actie. Want uit onderzoek blijkt dat dak- en thuisloosheid mensen ziek maakt, minder weerbaar, depressief en ongelukkig. Terwijl elke euro besteed aan maatschappelijke opvang zich drie tot vier keer terugverdient op terreinen als huisvesting, volksgezondheid en openbare orde. Bovendien: in een stad als Rotterdam zou niemand gedwongen moeten zijn de nacht buiten door te brengen.

De allereerste Rotterdamse Daklozendag
Ingrijpen en aanpakken is dus nodig. En niet wachten tot het te laat is. Daarom organiseert de Pauluskerk de allereerste Rotterdamse Daklozendag. We brengen daarmee dakloosheid in onze stad onder de aandacht en gaan met elkaar in gesprek over de oorzaken en over de vraag hoe we gezamenlijk dakloosheid kunnen voorkomen en verhelpen.

boekje

Presentatie onderzoek
Tijdens de Rotterdamse Daklozendag presenteren we ook de uitkomsten van het onderzoek dat we deden onder ruim 600 Rotterdammers. Daarin vroegen we hen onder meer naar hun ervaringen met en opvattingen over dakloosheid. Verder vroegen we hen wat zij denken dat de belangrijkste oorzaken zijn voor de toenemende dakloosheid, van wie zij een oplossing verwachten en wat zij zelf willen doen om te helpen.

onderzoek

U bent van harte welkom!