Rondom de boom 2017

Dialoogtekeningen ROOTS Rotterdam

Bezoekers van de Pauluskerk en Marcha van den Hurk
In het kader van Rondom de boom (22 december – 7 januari), toont het museum in de Kunst Studio een selectie Dialoogtekeningen gemaakt door bezoekers van de Pauluskerk onder leiding van beeldend kunstenaar Marcha van den Hurk. Tijdens open workshops (tijden onder voorbehoud) wordt er samen met bezoekers van het museum en de Pauluskerk gewerkt aan een nieuwe Dialoogtekening.

De Dialoogtekening is een door Marcha van den Hurk ontwikkeld concept waarmee mensen die elkaar in Rotterdam anders niet tegen komen, hun toevallige ontmoeting in spontane kunst kunnen vastleggen.

De tekeningen zijn tussen 2014-2017 gemaakt in het Open Atelier van de Pauluskerk dat zij samen met beeldend kunstenaar Ilse van der Laan in 2011 begon. De Dialoogtekeningen zijn ontstaan vanuit de wens op een creatieve manier het contact tussen mensen te bevorderen en te verdiepen. Een Dialoogtekening begint met een groot leeg doek op een tafel. Vanuit een geleid gesprek over een gekozen thema reageren deelnemers met hun associaties, ervaringen en reacties in woord en beeld. Het resultaat toont de vragen, wijsheid, pijn en hoop van de mensen in de marge van Rotterdam. Meestal onzichtbaar op straat, nemen zij nu via het doek de ruimte om hun stem te laten horen in de stad.

De Pauluskerk komt op voor alle mensen in Rotterdam die het zonder hulp economisch, sociaal of spiritueel niet redden. De Pauluskerk biedt opvang, zorg, hulp en een thuis, ongeacht achtergrond, levensovertuiging, positie of status.

Het cultureel programma van de Pauluskerk richt zich op kunstparticipatie door bezoekers van de Pauluskerk. Middels het versterken van hun levenskracht via kunst en creativiteit draaien ze mee in de stad. Het programma vindt aansluiting met partners als o.a. het Museum Boijmans van Beuningen, Centrum Beeldende Kunst Rotterdam, Theater Rotterdam en De Doelen.

De tentoongestelde doeken kwamen tot stand met bijdragen van: Freerk, Nour Eddine, Janneman, Ehab, Henk, Henk, Mustafa, Minny, Jagat, Patrick, Maria, Raoul, Jan, Lidie, André, Monica, Steven, Khaled, Theo, Priem, Abraham, Orji, Darren, Lou, Farid, Ron, Ilse en vele anderen.

Met dank aan Ilse van der Laan en Anouk Griffioen voor het ter beschikking stellen van afgekeurde doeken.

Data Open Atelier Dialoogtekenen: 28 december & 4 en 7 januari. Open Atelier vrij tekenen: 30 december. Tijden: van 13.30 -16.30 uur. Open theaterworkshops: 3 januari, 14.00 – 16.00 uur.