Presentatie dichtbundel bezoekers Pauluskerk
De Rotterdampas. Feijenoord. De liefde van een moeder voor haar kinderen, die zij onder haar hart bewaart. De sneeuwbal die Sedar Soares gooide en die leidde tot zijn tragische dood. Donderdag 31 mei werd alles poëzie. Op het Kerkplein presenteerden dichters van de Pauluskerk de prachtige bundel: ‘Ieder mens is weer de eerste mens.’
De dichtbundel is de vrucht van jarenlang werken en schrijven, tijdens literaire avonden en in het Schrijverscafé in de Pauluskerk. Bezoekers komen daar wekelijks samen. ‘We praten, over dingen die gebeurd zijn, over wat ons raakt en daaruit ontstaat poëzie,’ zegt Lies van Bommel, die het Schrijverscafé wekelijks begeleidt. ‘De woorden komen recht uit de ziel.’
Een echt gesprek
Dat was te horen. Uit het publiek klonken veel ‘oh’s’ en ‘ah’s’. Mooie voordrachten: soms ernstig of boos, soms ingetogen en stil, soms luchtig, of met een komische noot. Complimenten waren er ook voor de mensen die de bijeenkomsten begeleidden: Dick Gebuys (litereraire avonden) en Lies van Bommel (Schrijverscafé). Ruimte geven, vragen, een écht gesprek voeren: dat is een vruchtbare voedingsbodem voor poëzie.
De stad doet mee
Ook werk van anderen werd voorgedragen. De bekende dichteressen Hester Knibbe en Jana Beranová droegen voor uit eigen werk. Dominee Dick Couvée droeg een gedicht voor van burgemeester Ahmed Aboutaleb, die de bundel opent met een prachtig, zelf geschreven gedicht.
Live op de radio
Na afloop werd de bundel gesigneerd en verkocht door verschillende dichters. De voordracht van poëzie ging toen gewoon door. Freerk en Marian gingen met dominee Dick Couvée na afloop naar de studio van RTV Rijnmond, waar Freerk en Marian live voordroegen uit eigen werk. Zo hulden alle poëten én het publiek zich donderdag 31 mei voor anderhalf uur lang in een ‘Genadetooi’.
Wie dat allemaal heeft gemist kan altijd nog de bundel aanschaffen. Deze is te koop voor 10 euro in de Pauluskerk, of te bestellen via info@paulukerkrotterdam.nl. U kunt natuurlijk ook zélf een keer aanschuiven in het Schrijverscafé.
Retorisch schuldverstand
Retorisch schuldverstand trekt alles uit verband, ziet maar ’n enkele zijde. Probeer dat dus te mijden, van je rug af te laten glijden. Je bent bijzonder mooi in de Genadetooi.
De schuldvraag pakt zich bij de eigen kraag, dus: laat ‘m lekker landen tussen z’n eigen tanden. De Genadetooi geeft moed. ’t Is alles liefde wat je doet.
De Genadetooi proeft fijn en is zoet, zonder steeds weer ’n scherp randje. De Genadetooi geeft moed en zoekt niet steeds eigenwijs naar ’t zelfkantje van ‘t ‘ik eerst.’
De Genadetooi is beheerst en ingetogen en heeft nog nooit ’n mens van achteren aangevlogen. Maar goede raad is duur. Ze is beproefd door vuur; (is) geen koudbloedige salamander van eerst ik en dan de ander.
Hoe kan ik dat doen en worden? Dat kunnen/willen/zullen wij met horden. Dat kunnen/willen/zullen wij met heirscharen, om op ‘n goed moment zó de eenheid te bewaren in die andere nieuwe zelf!
Lidie |