Pauluskerk kleurt groen voor vluchtelingen

Vrijdagavond en -nacht, 10 december, kleurt de Pauluskerk groen. De kerk wil daarmee een baken van hoop zijn voor mensen op de vlucht aan de randen van Europa. “Wij zijn er voor mensen in nood,” stelt de kerk. De actie Groen Licht is een initiatief van Vereniging van Asieladvocaten, en wordt ondersteund door een groot aantal organisaties in Nederland, van universiteiten en hulporganisaties tot politieke partijen.

Mensen op de vlucht worden aan de Europese grens steeds vaker tegengehouden, mishandeld, opgejaagd, in gammele bootjes terug de zee op gestuurd. Dit alles gebeurt om hen de mogelijkheid te ontnemen gebruik te maken van hun recht asiel aan te vragen in Europa. Een grove schending van mensenrechten.

In Polen hangen bewoners langs de grens een groen licht aan hun huis. Daarmee laten ze zien dat migranten in nood daar terecht kunnen voor opvang of hulp. Uit angst voor de Poolse autoriteiten durven sommige mensen het groene licht niet meer aan te doen. In heel Nederland betuigen organisaties en burgers hun steun, waaronder ook de Pauluskerk. Nederland en Europa hebben de verantwoordelijkheid om mensen die vluchten voor oorlog en geweld te beschermen. Geen muren bouwen en mensen terug de zee injagen, maar helpen. Samen werken aan een menswaardige behandeling van vluchtelingen in nood.

De Pauluskerk is open voor iedereen, zeven dagen per week, het hele jaar door en biedt onder meer opvang, hulp en zorg aan de meest kwetsbare mensen in de stad, waaronder mensen zonder geldige verblijfspapieren.