ongedocumenteerd

Illegaal overleven in Nederland is nooit een eerste keus. Maar soms kan het (tijdelijk) niet anders. In Rotterdam wonen duizenden mensen zonder papieren. Zij zijn uiterst kwetsbaar, voor uitbuiting en misbruik. Zonder papieren mag je niet werken en geen bankrekening openen, en heb je geen recht op opvang of hulp. In maart en april komen we op voor deze onzichtbare, kwetsbare Rotterdammers. Kom kijken, luisteren en meedoen.

7/3

Opening: ‘Oud en ongedocumenteerd’, gesprek o.l.v. Ernest van der Kwast

Pauluskerk (kerkzaal) – 19.30 – 21.00 uur.

Ze zijn al 20, 30, 40 jaar hier. Hebben een heel leven opgebouwd, met werk, en soms een gezin. Nu zijn ze oud en versleten. Of ziek. Maar opvang of hulp is er niet. Uitzicht op legaal verblijf evenmin. Wie zijn deze al bijna bejaarde Rotterdammers? Wat zijn hun levensverhalen en hoe kijken zij zelf naar hun situatie?

Richard Staring (Erasmus Universiteit Rotterdam) en Frederiek de Vlaming (Regenboog Groep) presenteren kersvers onderzoek. Er zijn ervaringsverhalen van Thea Noga (straatarts in de Pauluskerk), Mahtob Boot (vluchtelingenwerker Pauluskerk), een advocaat en van een Rotterdammer zonder papieren. Presentatie: Ernest van der Kwast.

18/3 en 23/3

audiotour & wereldkeuken

Pauluskerk – 17.00 tot 20.00 uur.

Een gids neemt je mee door de stad, waar je de audioverhalen hoort van Rotterdammers zonder verblijfspapieren. Daarna schuif je aan in het restaurant van de Pauluskerk, waar een stadgenoot zonder papieren heerlijk voor je heeft gekookt. Met verhalen en een nagesprek met de mensen van  het Theateratelier Pauluskerk, in samenwerking met Formaat.

Vertrek- en eindpunt audiotour: Pauluskerk.
Start wandeling: 17.00 uur.
Start diner: 18.30 uur.

15/3 – 05/4

actieatelier

Pauluskerk, elke dinsdag van 14.00 tot 16.00 uur.

In deze werkplaats maken we met verschillende kunstenaars uit de Pauluskerk verhalen van Rotterdammers zonder papieren. Samen creëren we protestkunst, waarmee we de verhalen van mensen zonder papieren zichtbaar en invoelbaar maken: een maatschappelijke oproep tot actie. Interesse? mail naar thamarkemperman@pauluskerkrotterdam.nl

1/4

Film: ‘Fahim’.

KINO, 14.00 uur.

Terwijl ze wachten op de goedkeuring van hun politiek asielaanvraag, staan de jonge Fahim en zijn vader onder constante dreiging van uitzetting. Voor Fahim is er maar één uitweg: schaakkampioen van Frankrijk worden. Gebaseerd op een waargebeurd verhaal.

Met een korte in- en uitleiding door Thamar Kemperman, coördinator kunst en cultuur in de Pauluskerk en een Rotterdammer die weet wat het leven zonder papieren inhoudt.

De film wordt gratis door KINO aangeboden. Adres: Gouversestraat 19 – 133.

Vooraf hier aanmelden.

3/4

Wake bij detentiecentrum Rotterdam

Portelabaan 7 (bij de ingang, 16.00 uur).

Mensen zonder papieren kunnen elk moment om niets worden opgepakt en in detentie worden gezet. Doel is uitzetting, wat meestal niet gaat. Met grote regelmaat worden ze in isolatie geplaatst. Met meerdere personen op een cel heeft niemand privacy. Voor mensen die toch al getraumatiseerd of gestrest zijn, is dat zeer beschadigend. Elke eerste zondag van de maand is er een wake bij het detentiecentrum Rotterdam, waar mensen onder een strafrechtelijk regime worden vastgehouden. Op 3 april spreekt Ranfar Kouwijzer (directeur Pauluskerk) tijdens de wake. Georganiseerd door Welkom Onthaal.
Graag vooraf hier aanmelden.

7/4 

Paulus Podium

Pauluskerk – 19.00 uur.

Het Paulus Podium is een open podiumavond met bezoekers van de Pauluskerk. Iedereen die iets wil zeggen, zingen, spelen of laten zien kan dat doen. Een dynamische avond met zang, dans, proza, theater en muziek. Deze avond staat in het teken van ‘ruimte’. Wat betekent dat voor ons? In welke situaties zitten we vast, worden we tegengehouden? Hoe ziet een stad eruit waarin we er ruimte is voor iedereen? Waarin we niet onschuldig worden vastgezet of uitgesloten? Iedereen is welkom om te komen kijken en luisteren.

Wil je ook iets doen? Geef je dan voor 1 april op bij Thamar: thamarkemperman@pauluskerkrotterdam.nl
Kom je kijken, dan graag vooraf hier aanmelden

14/4 

Slotevenement: ‘Oud en ongedocumenteerd’ o.l.v. Ernest van der Kwast

19.30 uur, Theaterzaal Openbare Bibliotheek en online (YouTube). 

Een onzichtbare groep ongedocumenteerde ouderen in Rotterdam zit compleet klem. Met het klimmen der jaren verzwakt hun fysieke en mentale gezondheid. Het netwerk om hen heen brokkelt langzaam af. Opvang of hulp is er niet. Betrokken Rotterdammers, onderzoekers, hulpverleners en andere professionals maken zich grote zorgen. Hoe moet het verder met deze mensen? Welke oplossingen zijn er?

Slotevenement, in samenwerking met de Openbare Bibliotheek, o.l.v. Ernest van der Kwast. Met bijdragen van onder andere studenten van de Hogeschool Rotterdam en het Actieatelier Pauluskerk.

Graag vooraf hier aanmelden. Of volg de bijeenkomst online op het YouTube-kanaal van de Pauluskerk. 

17/4

Kerkdienst

Pauluskerk (kerkzaal) – 10.30 uur. 

Paasdienst en afsluiting van het programma.
Graag vooraf aanmelden bij Jan Blankers via de mail: janblankers@yahoo.com

Covid en (gratis) toegang

We volgen de actuele coronamaatregelen, houd daarvoor deze webpagina in de gaten. Alle activiteiten zijn gratis toegankelijk. Deelnemers kunnen desgewenst een donatie doen en betalen wat zij kunnen missen. Tijdens de activiteiten zijn er mogelijkheden om contant te betalen (in een offerkist), online betalen kan ook, op de doneerpagina.