Martijn van Leerdam nieuwe predikant-directeur van Pauluskerk Rotterdam

Ds. Martijn van Leerdam wordt per 1 mei 2023 de nieuwe predikant-directeur van de Pauluskerk in Rotterdam. Hij wil met de Pauluskerk bijdragen aan een rechtvaardiger Rotterdam. Van Leerdam (1984) is sinds 2010 predikant in de Protestantse Kerk in Nederland.

Op het moment is ds. Van Leerdam nog verbonden aan de Sloterkerk en de Opgang in Amsterdam. Daarnaast is hij voorzitter van Stichting KOZA, een organisatie die zich inzet voor ontwikkelingshulp in Zuidelijk Afrika. Sociaal-maatschappelijke betrokkenheid staat bij Van Leerdam hoog in het vaandel.

‘Mijn hart gaat sneller kloppen van rechtvaardigheid voor alle mensen. Ik geloof sterk dat de Pauluskerk daaraan kan en móét bijdragen’, vertelt Van Leerdam. ‘Dat de kloof tussen kansarm en kansrijk kleiner wordt. Net als de kloof tussen groot bezit en weinig bezit en de kloof tussen hoogopgeleid en laagopgeleid. De Pauluskerk is er voor een grote groep kwetsbare mensen in Rotterdam en omstreken. Als ik een kleine schakel kan zijn in het helpen van die mensen, dan is mijn missie geslaagd.’

Klein beginnen
De dadendrang van ds. Van Leerdam is groot, maar hij wil klein beginnen. Hij wil voor de Pauluskerk een predikant zijn die makkelijk benaderbaar is en goed naar de verhalen van mensen luistert.

Ik wil een predikant zijn met wie je een praatje kan maken

‘Ik wil graag dicht bij de mensen staan. Je weet pas goed wat iemand nodig heeft als je eerst goed luistert. Ik moet mijn oren en ogen wijd open hebben. Ik wil een predikant zijn met wie je een praatje kan maken. Vanuit die nabijheid probeer ik te begrijpen waar mensen vandaan komen en waar ze heen willen. Ik wil niet handelen vanuit een eigen plan, maar ik wil aansluiten bij wat mensen in de praktijk nodig hebben.’

Opkomen voor de meest kwetsbaren in de samenleving
Sinds het vertrek van ds. Ranfar Kouwijzer in juni van 2022 zat de Pauluskerk zonder predikant-directeur. Dat wil niet zeggen dat er in de tussentijd niks gebeurde. Afgelopen zomer voerde de Pauluskerk actie voor een woonvoorziening voor oudere ongedocumenteerden. In het najaar van 2022 voerde Pauluskerk actie voor een permanente nachtopvang in Rotterdam.

De Pauluskerk komt sinds jaar en dag op voor alle mensen in Rotterdam en omstreken die het op eigen kracht niet redden: sociaal, emotioneel, economisch of spiritueel.