Dubbelexpositie: Graus en Anine

Najaar 2018 waren er bijzondere pen- en potloodtekeningen van kunstenaars Jeroen Graus (Koninklijke academie van Beeldende Kunst, Den Haag) en Ainine (autodidact) te zien in de Pauluskerk.

Jeroen Graus (Keulen, 1969)  exposeert liever niet in musea of galeries, maar zoekt zijn publiek op onverwachte plekken. Zo bracht hij ‘Cathedral nr 5’ bewust naar de Pauluskerk: voor hem een plek waar de noodzaak van het zoeken naar een nieuw perspectief in het leven tastbaar is. Zijn monumentale potloodtekening ‘Cathedral nr 5’gaat over de impact van de huidige technologie op het menselijk leven; als een kathedraal, als een geloof, waarbij de kracht van de mens op een ander niveau ligt dan de technologie.

Ainine is een uitzonderlijke autodidact. Het is lastig te zien dat zijn hyperrealistische portretten van dieren met honderden zwarte balpenlijntjes zijn opgezet. In zijn jeugd vol armoede was kunstenaar worden geen optie. Maar met de BIC balpennen die hij wel kon vinden, leerde hij zichzelf tekenen. Dit mondde uit in een prachtige techniek, waarmee hij zichzelf omhoog heeft gewerkt naar het niveau van een beroepsillustrator.  Een talent bij je dragen zoals Ainine dat doet, is van grote steun in de omstandigheden waarin hij zich staande houdt – een leven zonder vaste verblijfsplaats. De concentratie die hij weet op te brengen voor zijn zeer gedetailleerde tekeningen zijn dan ook meer dan een applaus waard. We hopen met deze expositie bij te dragen aan de verkoop van zijn portretten.