Dienst met protestsongs

Op zondag 28 april zal er in de Pauluskerk een bijzondere kerkdienst plaatsvinden over protestsongs. Wat is een protestsong? Leo Blokhuis zegt: ‘Het is een lied dat de maatschappij op de hak neemt, met als doel deze te veranderen. Het is geëngageerde, kritische muziek.

In de loop der jaren zijn er heel veel protestsongs geschreven. In de dienst van zondag zullen we vooral focussen op de roerige jaren ‘60 en ‘70 in de Verenigde Staten, waar twee grote maatschappelijke problemen vrijwel tegelijk speelden:

  1. de spanningen tussen blank en zwart die steeds verder uit de hand liepen;

  2. de Vietnamoorlog, een uit de hand gelopen conflict waarin de VS steeds verder verwikkeld raakte.

Tegen beide problemen kwam er kritiek en kwamen mensen in opstand. Ten aanzien van de spanningen tussen blank en zwart, mondde dat uit in de strijd van de Burgerrechtenbeweging; ten aanzien van de Vietnamoorlog kwam er geweldloos verzet van o.a. de ‘Hippies’ (denk ook aan de ‘Bed-In’ van John Lennon en Yoko Ono, nu precies 50 jaar geleden!).

Ook muzikanten uitten hun protest en kritiek in liederen. Deze zijn o.a. te horen in 1963, tijdens de ‘March on Washington’ en in 1969, tijdens het beroemde ‘Woodstock-muziekfestival’.

Van beide historische gebeurtenissen gaan we een aantal liederen in deze dienst zingen of beluisteren: We Shall Overcome (Pete Seeger), Sister Rosa (The Neville Brothers), A Change is Gonna Come (Sam Cooke), Blowin’ in the Wind, The Times They Are A-Changin’ (Bob Dylan), Eve of Destruction (Barry McGuire), I Feel Like I’m Fixin’ a to Die Rag (Country Joe & The Fish), Give Peace a Chance en Imagine (John Lennon). Ook zal Peter Verkoelen enkele eigen protestsongs ten gehore brengen.

Tussen de protestsongs luisteren we naar proteststemmen uit de Bijbel, – ook daar zijn er veel van en daarom beperken we ons zondag tot de proteststemmen van Bijbelse profeten: Jesaja, Jeremia, Amos, Micha, Joël, enz. Daarom hebben we deze dienst als thema meegegeven: ‘Old & New Prophets. Protest-songs before and now’. Profeten toen en nu zijn géén ‘waarzeggers’ die de toekomst voorspellen. Het zijn mensen die zich laten raken door wat er maatschappelijk om hen heen gebeurt, die hun ogen en oren wijd open houden, die kritisch én betrokken zijn, hun gedachten en gevoelens daarover hardop uiten en die ook actie en verandering willen. Het gaat om recht en gerechtigheid. Dat delen zij met vele protestzangers nu, de ‘profeten’ van onze tijd.

Iedereen is van harte uitgenodigd! Neem gerust ook familie, vrienden, buren, collega’s en bekenden mee! De dienst begint om 10.30 uur, in de kerkzaal van de Pauluskerk.

 Voorganger: ds. Paulien Matze.

M.m.v. de Paulus-band: Bonno Getz (zang en piano), Hans Geerse (zang en gitaar), Albert Verhoef (basgitaar) en Peter Verkoelen (zang en gitaar).