Bezoekers werken in Boijmans Van Beuningen aan: ‘Prognose’

In december 2018 en januari 2019 werkten kunstenaar Marcha van den Hurk en bezoekers van de Pauluskerk als ‘artists in residence’ in museum Boijmand Van Beuningen. Zij werkten daar aan een creatieve verbeelding van het jaar 2029. De werken worden gebundeld in een eenmalige, gebonden kunstuitgave: Prognose.

Hoe ziet het jaar 2029 eruit? Hoe consumeren we dan? Hoe staat het dan met de privacy, of de leefomgeving? Ben ik er zelf nog wel over tien jaar? Heb ik dan een woning? Het kunstenaarsboek Prognose is de weerslag van een onderzoek naar persoonlijke en maatschappelijke vragen van bezoekers.

Museumbezoekers brengen eigen ideeën in
Kunstenaars Marcha van den Hurk en Ilse van der Laan begeleiden de workshops en werken samen met de bezoekers aan het boek. Zij hebben hun atelier van de Pauluskerk in de maanden december en januari verplaatst naar Museum Boijmans Van Beuningen. Bezoekers van het museum kunnen het proces (gratis) volgen in de openbare ruimte van het museum, bij de entree.

Prognose toont de vragen, wijsheid en visie van de mensen in de marge van Rotterdam. Meestal onzichtbaar op straat, nemen zij in Prognose nu de ruimte om hun stem te laten horen. Het kunstenaarsboek verbeeldt antwoorden op hun vragen in tekeningen, verhalen en foto’s.

Museumbezoekers konden het proces (gratis) volgen in de openbare ruimte van het museum, bij de entree. Zij konden reacties, verhalen of ideeën achterlaten op een wand, om de kunstenaars die aan het werk zijn te inspireren. Een beeld van deze inspiratiewand is opgenomen in Prognose.

Beperkte, gesigneerde oplage
De Pauluskerk biedt opvang en een thuis aan mensen in Rotterdam die het zonder hulp economisch, sociaal of spiritueel niet redden. In het culturele programma van de Pauluskerk worden kunst en creativiteit ingezet om de levenskracht van bezoekers te versterken.

Prognose is  uitgebracht in een oplage van 20 exemplaren, genummerd en gesigneerd en is inmiddels uitverkocht.