14 april: Stadsgesprek over oplossingen voor ongedocumenteerde ouderen.

ROTTERDAM – 31-3-2022 | Een onzichtbare groep oudere Rotterdammers komt in steeds grotere problemen. Ze zijn hier al twintig of dertig jaar, zonder verblijfspapieren, en soms nog veel langer. Nu ze oud worden kunnen ze steeds minder goed voor zichzelf zorgen, maar er is ook geen opvang of hulp. Op donderdag 14 april spreekt Ernest van der Kwast in de centrale bibliotheek met onderzoekers, raadsleden, hulpverleners en anderen. Toegang is gratis na aanmelding

 

Onderzoekers van de Erasmus Universiteit Rotterdam spraken in opdracht van de Regenboog Groep met meer dan 50 ouderen zonder verblijfspapieren. Ze vroegen hen naar hun levens, hun overlevingsstrategieën, hun problemen en hun zorgen. Op 14 april vertelt Frederiek de Vlaming (Regenboog Groep) over de bevindingen.

Ook hulpverleners maken zich grote zorgen. Zij zien mensen lichamelijk en psychisch achteruit gaan. De mogelijkheden om in het eigen onderhoud te voorzien nemen af, werken gaat vaak niet meer. Voor veel mensen is terugkeer niet mogelijk, maar er is ook geen opvang of hulp. Van der Kwast gaat in gesprek met Barbara Wegelin (Van der Woude de Graaf advocaten), Ranfar Kouwijzer (predikant-directeur Pauluskerk), Jordan Dez (onderzoeker, UvA) en Nanda Oudejans (rechtsfilosoof UvA).  In stadstafels wordt gesproken over oplossingen, met onder andere Marcia Dos Anjos Ventura Tiago (Rotterdammer en ervaringsdeskundige), Nizar el Manouzi (acteur en presentator Klokhuis), Rian Ederveen (stichting LOS), Mieke Megawati Vlasblom, (lijsttrekker van Bij1 Rotterdam) en Imane Elfilali (lijsttrekker Volt Rotterdam). Bezoekers van de Pauluskerk brengen hun persoonlijke verhalen, met protestkunst die zij hebben gemaakt in het actie-atelier van de Pauluskerk.

Het stadsgesprek is een samenwerking van de Bibliotheek Rotterdam en de Pauluskerk en vindt plaats in de theaterzaal van de centrale bibliotheek, van 19.30 tot 21.00 uur. Iedereen is welkom, toegang is gratis, vooraf aanmelden is verplicht. Het gesprek is ook live te volgen op het YouTube-kanaal van de Pauluskerk.