Pauluskerk opent deuren voor nachtopvang daklozen vanwege kou

ROTTERDAM 23-1-2020 | De Pauluskerk opende in de nacht van donderdag op vrijdag de deuren voor alle daklozen in Rotterdam die deze nacht nergens anders terecht konden. Hoewel opnieuw kou was voorspeld, zorgde de gemeente Rotterdam niet voor extra bedden. Daarom moesten tussen de 100 en de 150 mensen op straat slapen. ‘Onaanvaardbaar’, vindt de Pauluskerk.

Sinds november 2019 is in Rotterdam de winterregeling van kracht, een gezamenlijke regeling van Rotterdam, Utrecht, Den Haag en Amsterdam (G4). Als het vriest of de gevoelstemperatuur op nul ligt, zetten de gemeenten extra bedden neer, zodat alle daklozen binnen kunnen slapen.

De winterregeling verzaakt voor de vierde keer
Maar voor afgelopen nacht waren geen maatregelen getroffen. “En dat is nu de zoveelste keer”, zegt dominee Couvée, predikant-directeur van de Pauluskerk. “In november en december vroor het al drie keer ’s nachts, maar waren er geen extra plekken. De afgelopen week waren er weer geen bedden, terwijl de gevoelstemperatuur onder nul lag. Het is veel te koud. Dus we regelen nu zelf opvang. Ook in de nacht van woensdag op donderdag waren we open. Er waren toen ruim 30 mensen binnen, op slaapzakken op de grond. Sommigen hadden al dagen niet geslapen.”

“Wij helpen onder protest”

Extra slaapplaatsen
Als de gemeente bij kou en ontij geen extra bedden neerzet zal de Pauluskerk, net als vanavond, vaker slaapmogelijkheden bieden. Mensen kunnen dan tussen half elf en twaalf uur naar binnen, en daar warm de nacht doorbrengen. Vrijwilligers houden de kerk open en schenken koffie en thee. Om acht uur ’s morgens kunnen de mensen met een broodpakketje weer huns weegs gaan of gebruik maken van de dagopvang.

Slaap ik binnen of buiten achter een struik?
Volgens de dominee moet de gemeente daklozen veel beter opvangen. “Zoals het nu gaat is het voor deze mensen geen doen. Als het vriest worden bedden neergezet en zodra de temperatuur een graadje boven nul stijgt gaat de deur weer dicht. Daklozen blijven tot op het laatste moment in onzekerheid. Slaap ik vannacht binnen of moet ik buiten slapen?”
De winterregeling werkt ook niet doordat voorspellingen altijd onzeker zijn. Dan blijkt het uiteindelijk toch kouder dan nul graden en moeten mensen in de vrieskou slapen. De thermometer zegt bovendien niet alles over hoe koud het écht is voor mensen, zeker bij koude en harde wind of regen.

Pauluskerk pleit voor warme opvang tijdens de hele winter
“Mensen horen niet op straat”, zegt Couvée, “en zeker niet ’s nachts in de winter. Burgemeester Aboutaleb erkent dat ook. ‘In Rotterdam hoeft geen mens op straat te slapen’, zegt hij. Het is de hoogste tijd, dat de gemeenten dat waarmaken, ook Rotterdam. Een warme winteropvang, de hele koude periode open, voor iedereen die anders op straat moet slapen. Dat is meer dan noodzakelijk.”

Foto: Een bezoeker heeft een plek gevonden tegen de balie  van de Pauluskerk. ‘Ik kan nergens anders terecht.’
Fotograaf: Edita Ghukasyan www.editafotografie.nl

Lees hier een verslag over de nachtopening.

Voor meer informatie, bel naar Ester Segers, t (010) 411 81 32.