De nacht van het boek

Zaterdag 1 april – 19.30 uur – Vrij entree

uitnodiginNachtvanhetboek

Na meer dan 25 jaar literaire activiteiten in de Maasstad en 17 jaar literair café in de Pauluskerk presenteert Dick Gebuys op 1 april in die kerk als een soort finale voor de grote literaire bijeenkomsten aldaar een heel bijzondere ‘Nacht van het Boek’.
Hoofdgasten die avond zijn Chris de Stoop en Judith Neurink. Chris de Stoop was vele jaren onderzoeksjournalist van Knack. Maar parallel aan de zaken die hij onderzocht en de artikelen die hij daarover schreef, werkte hij ook aan een reeks reportages in boekvorm. Waarin hij zich onderscheidde door een heel knappe, meeslepende en persoonlijke stijl van schrijven.
Ze zijn zo lief, meneer (1992) en Zij kwamen uit het Oosten (2003) gaan over de genadeloze vrouwenhandel waarvan Aziatische en Oost-Europese vrouwen het slachtoffer werden en die hen meesleepte naar sexclubs in West-Europese steden als Rotterdam. Haal de was maar binnen (1998) is nog altijd heel actueel in het beeld dat het boek geeft over de Europese benadering van het vluchtelingenprobleem. Ik ben makelaar in hasj (1998) gaat over de rafelige randen van de hasjhandel in Antwerpen. Het complot van België (2007) gaat over de Belgische politiek en het drama van de burgeroorlog in de voormalige Belgische kolonie Ruanda. Vrede zij met u zuster (2010) gaat over Muriel die in haar witte Mercedes van Brussel naar Bagdad reed om daar zichzelf op te blazen. Op een plek die nauwelijks de wereldpers zou halen. Het gaat over Belgische jongens die naar de jihad trekken, alsof ze op vakantie gaan. Het gaat over één van de kernproblemen van deze tijd.  Moedermoord (2012) gaat over een familiedrama in een ontwricht gezin met opvoedingsproblemen.
En in De Bres (2002) en Dit is mijn hof (2015) komt de schrijver erg dicht bij zijn eigen roots, in het Waasland en de Hedwigepolder, westwaarts van Antwerpen en langs de grens met Zeeuws-Vlaanderen. Een plek waar boeren dramatisch vechten voor hun voortbestaan, tegen politici, planologen en milieu-activisten.
Judit Neurink is al meer dan 30 jaar journalist. Ze schrijft de laatste jaren vooral voor Trouw en De Standaard (in België) over de problemen in het Midden-Oosten. Ze woont nu in Iraaks Koerdistan, maar wij mogen ons gelukkig prijzen dat Judit op de avond van de Nacht van het Boek in Nederland is. In haar boeken benadert ze de problemen in dit roerige deel van de wereld vooral vanuit de mensen die zij hier tegenkomt. De bange stad (2009) gaat over drie ooit bevriende families in het door de burgeroorlog getroffen Bagdad, De Joodse bruid (2014) gaat over de verdwenen Joodse geschiedenis van Irak. De vrouwen van het kalifaat – slavinnen, moeders en jihadbruiden gaat over het lot van vrouwen in die gebieden waar IS is binnengetrokken. En waar De oorlog van IS over gaat, vertelt de titel al duidelijk genoeg.

Naast deze twee bijzondere gasten lezen de dichters Joop van den Bos en Rien Vroegindeweij uit eigen werk. Joop van der Hor – van Zuid en van de Tokshow van Zuid – leest een column. En ds. Dick Couvée van de Pauluskerk houdt een mooie afsluiting. Verder is er muziek en lezen de bezoekers van de kerk uit hun eigen werk.