Burgemeester Aboutaleb zegt: ‘In Rotterdam slaapt niemand op straat.’ Maar de praktijk is anders. Het aantal daklozen groeit al jaren en de opvang zit overvol. Voor de meest kwetsbare mensen in de stad is onvoldoende opvang en zorg. Zij brengen de nacht noodgedwongen door op straat of bij een ander op de bank.  Het is de hoogste tijd voor de Tweede Rotterdamse Daklozendag.

Meld je nu aan!

Wegens grote belangstelling is er niet voor iedereen plaats. Wie zich nu nog opgeeft komt op een reservelijst. Je hoort de week voor 16 september of er plek voor je is.

De meeste kwetsbare mensen krijgen geen opvang en zorg

De Pauluskerk maakt zich vooral zorgen over drie groepen mensen. De midden- en Oost-Europeanen die zich niet op eigen kracht redden en vaak kampen met psychiatrische problemen en verslaving. De meest kwetsbare Nederlandse daklozen, die zorg vaak vermijden en verward zijn en/of verslaafd. En de groep mensen zonder verblijfspapieren, die geen gebruik mogen maken van de bed- bad- en broodregeling. Voor al deze mensen zijn opvang en zorg vaak onbereikbaar. Veel mensen glijden steeds verder af.

De Tweede Rotterdamse Daklozendag

Zonder dak boven je hoofd begin je niets. Rotterdam heeft dringend behoefte een andere aanpak, waarbij iedereen die dakloos is direct opvang krijgt én een persoonlijk begeleider. Een hulpverlener die naast je gaat staan, die de zorg, hulp en ondersteuning regelt die nodig is en die bij je blijft tot er een structurele oplossing is. Onderdeel van die aanpak is een laagdrempelige opvang in de stad, waar iedereen die dringend hulp nodig heeft direct terecht kan. Daarom organiseert de Pauluskerk de Tweede Rotterdamse Daklozendag.

Programma
13.30 Inloop
14.00 Welkom door de dagvoorzitter (Frénk van der Linden).

 • Dick Couvée (directeur/dominee van de Pauluskerk) komt onder meer met onderzoek dat Maurice de Hond voor de Pauluskerk heeft uitgevoerd: over hoe Rotterdammers aankijken tegen dakloosheid.
 • Een verhaal uit de praktijk en Michelle van Tongerloo (straatdokter Pauluskerk)
 • Reinier van Zutphen (nationale ombudsman), onthult hoe zelfredzaam de zelfredzame dakloze eigenlijk is.
 • Een verhaal uit de praktijk en Evert Vos (veldwerker stichting de Ontmoeting)
 • Barbara van Straaten (IVO) over “verwarde personen” in de regio Rijnmond.
 • Wethouder Sven de Langen.
 • Inventarisatie van vragen.

15.30 PAUZE

 • Panelgesprek en reacties publiek
 • Een ervaringsverhaal en Ingemarij Sjoer (vluchtelingenwerker Pauluskerk) over de groep mensen zonder geldige verblijfspapieren die uit de bed- bad- en broodregeling vallen.
 • Dialoog
 • Afsluitende presentatie

17.00 Borrel en (gratis) maaltijd (vanaf 17.30 uur).

Presentatie onderzoek

Tijdens de Rotterdamse Daklozendag presenteren we de uitkomsten van het onderzoek dat Maurice de Hond deed, in opdracht van de Pauluskerk, onder ruim 600 Rotterdammers. Daarin vroegen we hen onder meer naar hun ervaringen met en opvattingen over dakloosheid. Verder vroegen we hen wat zij denken dat de belangrijkste oorzaken zijn voor de toenemende dakloosheid, van wie zij een oplossing verwachten en wat zij zelf willen doen om te helpen.


#Hierslaapik. Buitenslaapplekken, door de ogen van Patrick van der Jagt (@Caveman010). 

Speciaal voor daklozendag maakte Patrick, bekend van het Rotterdam Project en vroeger regelmatig bezoeker van de Pauluskerk, een serie foto’s van zijn eigen buitenslaapplaatsen. Bekijk hier online de foto’s.
In de Pauluskerk is vandaag een expositie te zien met werk van Van der Jagt.

Lees hier een opniestuk in Trouw.
Lees hier een artikel in de NRC.
Lees hier een artikel in het AD.