Ont-hamster mee voor vluchtelingen zonder geld of rechten.

In maart sloegen veel Nederlanders aan het hamsteren. Het resultaat: supermarkten vol lege schappen. Dat raakte vooral de allerarmsten, waaronder de ongedocumenteerde vluchtelingen en de arbeidsmigranten. Nergens meer goedkopere merken te krijgen. Geen Voedselbankpakketten en geen werk meer om in het eigen onderhoud te voorzien, want werk is voor deze mensen de afgelopen maanden op grote schaal weggevallen. 

Veel mensen zonder geldige papieren werken zwart, in de schoonmaak, als oppas, of in de bouw.  Arbeidsmigranten doen vaak ‘vuil’ werk, in onzekere, tijdelijke contracten, onder slechte omstandigheden en in gammele, krappe huisvesting: in de kassen, de havens, de bouw of in de vleesverwerkende industrie. Een ‘schaduwsamenleving’ van mensen met geen of weinig rechten, die niettemin flink bijdraagt aan ‘onze’ welvaart.

Veel mensen zonder geldige verblijfspapieren zitten vast in een uitzichtloze positie. Sommigen mogen hier niet blijven, maar kunnen niet terug naar waar ze vandaan komen, bijvoorbeeld omdat ze niet kunnen bewijzen wie ze zijn, of omdat het land van herkomst hen niet als staatsburger accepteert. Anderen – de arbeidsmigranten – konden vanwege Corona niet terug naar land van herkomst, of wachten hier op werk, dat de afgelopen maanden op grote schaal is weggevallen. Onder hen ook gezinnen met kinderen. Veel mensen leven een marginaal bestaan. Ze komen rond van enkele tientjes per maand, volledig afhankelijk van de goodwill van anderen.

Nu we de Coronacurve voorlopig meester zijn is het tijd om te ont-hamsteren. Doe mee en geef een voedselpakket. Breng een pakket op wereldvluchtelingendag naar de Pauluskerk. Doneren kan ook.

onthamster

Voedselpakket zelf maken
Vul een doos met lang houdbare voedingsmiddelen: pasta, rijst, linzen en blik- en potgroenten, zoals bonen en tomaten. Ook gebruiksartikelen zijn zeer welkom: zoals zeep, shampoo en tandpasta. Verpak de spullen in een dichte doos. Maak deze als je wilt persoonlijk, met een mooie kaart, of iets anders. Bij inleveren krijg je een set kaarten, gemaakt door bezoekers van de Pauluskerk. 

Kies een afgiftemoment


Voedselpakket doneren
Je kunt ook een voedselpakket doneren, door een bijdrage te doen Dit kan via de website van Theater Rotterdam: je koopt daar een ticket voor 5, 10 of 15 euro.  De Pauluskerk gebruikt jouw bijdrage voor de aanschaf van een pakket en deelt deze uit aan iemand die het hard nodig heeft.  

Doneer hier

Een klein pakket (5 euro)
Een medium pakket (10 euro) 
Een groot pakket (15 euro) 

De donaties verlopen via Theater Rotterdam, de Pauluskerk stelt de noodpakketten samen en deelt deze uit.

Wereldvluchtelingendag
Op zaterdag 20 juni 2020 is het Wereldvluchtelingendag. Elk jaar besteedt de Pauluskerk samen met Theater Rotterdam aandacht aan het thema van de vluchtelingen, met (theater)voorstellingen en andere evenementen, ieder jaar met ook een groot ontbijt of diner. Dit jaar brengen we het thema op andere wijze onder de aandacht, vanwege het Coronavirus.

Lees hier het hele programma Wereldvluchtelingendag 2020 

Lees hieronder verhalen van mensen zonder geldige verblijfspapieren

Ongedocumenteerd in Nederland
In Rotterdam leven naar schatting zo’n 10.000 tot 15.000 mensen zonder geldige verblijfspapieren. De meesten van hen overleven op eigen kracht. Een klein deel redt het niet zelf en klopt aan bij de Pauluskerk voor hulp.

Wie is ‘uitgeprocedeerd’ heeft geen recht op sociale voorzieningen of andere overheidssteun. Sinds ongeveer vijf jaar is er een bed,- bad, – en broodregeling (inmiddels LVV geheten): basale opvang en begeleiding voor mensen zonder (verblijfs)status. Maar die opvang is tijdelijk en onder voorwaarden. Lang niet iedereen komt in aanmerking. Mensen voor wie na anderhalf jaar geen oplossing is gevonden, worden terug gestuurd de straat op. Of in detentie gezet.

Al deze mensen zijn volledig afhankelijk van welwillende burgers, vrienden, kennissen of kerken. Ze hebben geen recht op een woning, of opvang, geen recht op sociale voorzieningen en mogen niet werken of studeren. Veel mensen ervaren dat hun leven stil staat. Dat zij wachten tot het leven kan beginnen, vaak jaar in jaar uit. ‘Als ik in de toekomst kijk zie ik niets’, horen we vaak in de Pauluskerk.

De wetgeving van de Nederlandse overheid is gebaseerd op het idee dat mensen vanzelf wel zullen vertrekken als je hen zelfs de minimale middelen van bestaan ontzegt. Maar dit ‘uitrookbeleid’ blijkt niet te werken. Integendeel. Mensen worden afhankelijk, apathisch en depressief en blijven vastzitten in een uitzichtloze positie.

In Nederland gaat het om 1500 tot 2000 mensen die écht hulp nodig hebben. Ze mogen hier niet blijven, maar willen, durven of kunnen niet terug naar waar ze vandaan komen. Bijvoorbeeld omdat zij niet kunnen bewijzen wie ze zijn, of omdat het land van herkomst hen niet als staatsburger erkent. Sommige mensen zijn oud en ziek, dementerend soms, of gewoon versleten, of zijn al decennia lang hier en hebben niets meer in hun geboorteland: geen familie, geen vrienden, zelfs geen kennis meer van de taal. Mensen zoals Moussa, Mohammed en Ben Said.

De Pauluskerk helpt mensen weer perspectief te vinden. We helpen met opvang, onderdak en juridische hulp, met steun in het levensonderhoud en hulp bij terugkeer. In gesprek met mensen zoeken we naar openingen, om uit de situatie van uitzichtloosheid te komen en duurzame oplossingen te vinden. Of die nu hier zijn, of in land van herkomst. Voor ons staat het perspectief van de vluchteling altijd voorop!