Wereldvluchtelingendag 2019: Make the Wrong Right

Make The Wrong Right. Hier en nu. Voor al die mensen die op de vlucht zijn en elders een bestaan proberen op te bouwen. Op donderdag 20 juni, tijdens Wereldvluchtelingendag, vroegen we opnieuw aandacht voor hun lot.

Meer dan 71 miljoen vluchtelingen zijn er wereldwijd. Kwetsbare mensen, vaak overgeleverd aan de hulp van anderen. Vatbaar voor misbruik en uitbuiting tijdens hun soms levensgevaarlijke zoektocht naar een veilig heenkomen. Opgesloten in overvolle kampen, onder erbarmelijke omstandigheden, vaak zonder uitzicht op een oplossing, omdat niemand ze wil hebben. Of zonder papieren in Nederland, stateloos en op straat.

Maakplaats Pauluskerk
Wereldvluchtelingendag begon met de Maakplaats op het Kerkplein, waar mensen persoonlijke statements maakten. Na de aftrap door Dick Couvée en docent Anne Kooiman (Hogeschool Rotterdam), werd fanatiek gewerkt aan poppen, tekstborden en instrumenten voor de PARADE, later in de middag: onder luid getrommel vertrok een bonte stoet mensen richting het Centraal Station.

Make the Wrong Right-PARADE
In symbolen werden de verdragen en waarden van de Europese Unie uitgebeeld als oproep aan alle landen om zich te houden aan deze waarden. Waardigheid: in een grote menselijke cirkel bij het Centraal Station. Solidariteit: in een rechte lijn over de breedte van het Stadhuisplein, waarna de quotes van de tekstborden werden uitgesproken en herhaald, gevolgd door een speech van Ineke Palm (Pauluskerk Vluchtelingenwerk). Humaniteit: bij de Burgerking, waarbij studenten van de hogeschool zich lieten vallen en elkaar in vertrouwen opvingen. Bij het Schouwburgplein, een straat van twee rijen mensen tegenover elkaar als symbool van een veilige doorgang naar Europa voor vluchtelingen. Uit Respect werd een minuut stilte gehouden voor hen die tijdens hun vlucht zijn omgekomen. Ter afsluiting werd het gedicht ‘Klein’ voorgedragen dat speciaal voor Wereldvluchtelingendag is geschreven door iemand die heeft moeten vluchten.

Diner en portretten in Theater Rotterdam
Om 18 uur schoof iedereen in Theater Rotterdam bij het diner aan, onder muzikale begeleiding van componist en pianodocente Ivana Kovac. Darna waren op de mediawand portretten van vluchtelingen te zien, van studenten social work van de Hogeschool Rotterdam. Zij gingen op bezoek bij Stichting Hoedje van Papier, Vluchtelingenwerk Schiedam, Stichting ROS – Rotterdams Ongedocumenteerden Steunpunt, HR VluchtelingStudent – Support en de Pauluskerk.

Bright Richards: The Bright Side of Life
Om 20.00 startte in Theater Rotterdam Witte de With een indrukwekkende voorstelling, the Bright Side of Life, van Bright Richards (New Dutch Connections). Bright ontvluchtte 20 jaar geleden de oorlog in Liberia en bouwde in Nederland een nieuw bestaan op. Getalenteerde vluchtelingen met een droom werden gekoppeld aan het publiek. Zo kan je individueel iets betekenen voor een ander.