Pauluskerk start ‘Perspectiva’: noodsteunpunt voor dakloze arbeidsmigranten

De Pauluskerk is een noodsteunpunt gestart voor dakloze arbeidsmigranten, meestal uit Midden- en Oost-Europa, ‘Perspectiva Pauluskerk’. Een Engels- en Poolssprekende maatschappelijk werker begeleidt mensen naar nieuw perspectief vanuit een noodsituatie, zoals naar medische zorg, hulp bij uitzoeken van rechten en in 9 van de 10 gevallen: hulp bij terugkeer naar land van herkomst. In acute situaties zijn er noodbedden.

In Rotterdam slapen 200 tot 250 mensen op straat. Het merendeel daarvan komt uit Midden- en Oost-Europa. Zij verkeren in een zeer kwetsbare positie en werken vaak onder slechte arbeidsomstandigheden, in tijdelijke, onzekere contracten. Wie zijn baan verliest, raakt vaak ook zijn woning kwijt, want arbeidscontracten zijn vaak gekoppeld aan huurcontracten. Goede huisvesting is er nauwelijks. Recht op opvang evenmin. Veel mensen kloppen voor hulp aan bij de Pauluskerk. “We zien de problematiek al jaren groeien”, aldus Couvée, predikant-directeur van de Pauluskerk. “Na een paar dagen op straat gaat het soms hard bergafwaarts met mensen. Alcohol, stress, drugs, veel mensen zijn verslaafd, verward, of psychotisch. Zij hebben hulp nodig.”

Rijk moet met plan komen
De Pauluskerk pleit al jaren bij de overheid voor een structurele oplossing voor de groep EU-arbeidsmigranten. Afgelopen zomer stuurde de kerk een brief naar de staatssecretarissen Blokhuis, Van ’t Wout, Broekers-Knol en minister Ollongren, mede ondertekend door een groot aantal Rotterdamse hulporganisaties. De organisaties vragen het rijk daarin om een plan, met oplossingen voor wonen en werken, om te voorkomen dat mensen in de problemen komen. Maar ook om opvang, voor als het toch mis gaat en mensen op straat belanden. Een antwoord is tot nog toe uitgebleven.

De gemeente Rotterdam biedt wel opvang aan mensen uit Midden- en Oost-Europa, maar alleen als zij direct aangeven terug te willen. “Maar zo werkt het niet”, zegt Couvée. “Er zijn allerlei redenen waarom mensen die keuze nog niet kunnen maken. Mensen op straat leven bij de dag. Zij denken niet aan morgen, maar zijn vooral bezig met hoe ze aan eten komen, of waar ze de nacht moeten doorbrengen. En ook wie zwaar verslaafd is, of psychotisch, kan niet denken over zijn toekomst. Deze mensen lopen niet aan het handje mee naar de bus naar huis. Zij hebben eerst rust nodig, om tot zichzelf te komen. Een soort time-out.”

Het gaat om duurzaam perspectief
Met begeleiding en noodbedden gaat de Pauluskerk helpen. De maatschappelijk werker kijkt of mensen sociale rechten hebben opgebouwd, of snel weer aan werk en onderdak kunnen komen. “In 90% van de gevallen is dat niet aan de orde en is terugkeer de beste oplossing”, aldus Couvée. “Maar dan wel op zo’n manier dat mensen succesvol terugkeren. In samenwerking met Rotterdamse hulporganisaties als Barka leggen we ook contact in land van herkomst, met familie en met zorgorganisaties als verslavingszorg en psychiatrie, zodat mensen niet een maand later weer op de stoep staan. Duurzaam perspectief, daar gaat het om. Vandaar de naam: Perspectiva.”

Lees hier meer over eerdere acties voor arbeidsmigranten. 

Fotobij: Dakloze arbeidsmigranten krijgen begin dit jaar opvang nachtopvang in de Pauluskerk, omdat de Rotterdamse winterregeling ondanks de vrieskou niet van kracht is.